Vali Baruş, İl Pandemi Kurulu Üyeleri ile Birlikte Denetim Faaliyetini Gerçekleştirdi
İçişleri Bakanlığının "Dinamik Denetim Süreci" konulu genelgesi kapsamında 81 İl Valiliği ile birlikte ilimizde de yoğunlaştırılmış dinamik denetimi Vali Aydın Baruş tarafından gerçekleştirildi.
Kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an evvel tam anlamıyla normalleşmenin sağlanması için temizlik, maske, mesafe prensiplerinin yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara toplumun tüm kesimlerince uyulmasının öneminin yanında denetim faaliyetlerinin etkinliği ve sürekliliğinin de büyük bir etken olarak görüldüğü bu dönemde Vali Aydın Baruş, İl Pandemi Kurulu üyeleri ile birlikte denetim faaliyetini gerçekleştirdi.
Denetimler esnasında Vali Aydın Baruş basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Covid-19 salgını yaklaşık bir yıldır tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ilimizde tehdit ediyor. Uzun bir süredir alınan tedbirlerle birlikte vatandaşlarımızla beraber bu süreci yönetmeye çalışıyoruz. Çok sıkıntılı olduğumuz anlar oldu. Özellikle Eylül Kasım ayları vaka sayısının artması, hastanelerimizde yatan vatandaşlarımızın fazlalığı bakımından Malatya çok sorunlu geçti.
Sonraki süreçte hepimizin bildiği gibi Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde bazı kısıtlamalara gidildi. Sokağa çıkma yasağı gündeme geldi. Özellikle vatandaşlarımızın yeme, içme yerlerinden oturarak istifade etmesi kısıtlandı. Kafe ve restoranların faaliyetleri kısıtlandı. En son süreçte de vaka sayılarımızda özellikle Aralık-Ocak döneminde ciddi bir düşme oldu, Malatya olarak söylüyorum bu bizi rahatlattı. Ancak vatandaşlar arasında yanlış bir beklenti de oluşmadı değil. Nasıl olsa vaka sayıları düştü, hasta sayılarımız düştü, ‘dolayısıyla biz normal hayatımıza kaldığı yerden devam edebiliriz’ diye böyle bir yanılgıya düşme durumu oldu. Kesinlikle bu düşünceye kapılmamamız lazım. Yoksa tekrar eski günlere geri döneriz. Bu konuda tedbirli olmamız lazım. Alınan tedbirlere harfiyen riayet etmemiz lazım.
1 Mart'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısından sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları oldu ve bu açıklamalar çerçevesinde Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, Türkiye'deki iller risk bakımından 4 gruba ayrıldı. Hepinizin bildiği gibi bu risk grubu içerisinde Malatya orta risk grubunda yer aldı. 100 bin kişiye düşen vaka sayısı bakımından ve diğer ölçümler bakımda değerlendirme sonucu. Kabinede alınan kararlar çerçevesinde de bazı kısıtlamaların ilimizde kaldırılması kararı alındı. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarımızla da birlikte bunları 2 Mart'tan itibaren uygulamaya koyduk.
Bu kısıtlamaların kalkması tabii hepimizi sevindirdi. Hem esnafımız, hem vatandaşımız biraz daha rahat hareket edebilme, sosyal hayatını daha rahat devam ettirebilme açısından belirli imkânlara kavuştu.
Ancak, şunu buradan hatırlatmak istiyorum. Özellikle son 3 günde ilimizde vaka sayılarında ciddi yükseliş var. Bu da şunu gösteriyor. Gerek havaların güzelleşmesi, sıcaklığın artması münasebetiyle vatandaşlarımızın dışarıya daha fazla çıkması, çocuklarımızın dışarıya daha fazla çıkması sonucu, temas anlamında artış olması nedeniyle, bu vaka sayılarındaki artışın oluştuğunu düşünüyoruz. Bu da bizi endişelendiriyor Bunu açıkça söylemek lazım. Çünkü Sağlık Bakanımızın da bilgilendirmesi, kabineden yapılan açıklamalar çerçevesinde de illerin risk grupları her iki haftada bir değerlendirilecek ve vaka sayıları da Sağlık Bakanlığımız tarafından haftada bir açıklanacak 100 bin kişiye düşen vaka sayıları. İki haftalık değerlendirmede değer risk grubunuz değişmişse bu kısıtlamalar değişecek. Dolayısıyla tekrar önceden olduğu gibi bazı kısıtlamaların gündeme gelmesini istemiyorsak bu alınan tedbirlere harfiyen riayet etmemiz lazım.
Çünkü alınan tedbirler kapsamında, kafe, kafeterya, kahvehane, restoran gibi yerlerde oturarak hizmet almak mümkün hale geldi. Buralardaki oturma düzeninin belirlenen mesafe koşullarına uyması çok önemli. Sağlık Bakanlığımızın çalışma rehberinde bunlar var. Bunlara uyulması, içerideki müşterilerin bu kurallara riayet etmesi, çalışanların riayet etmesi çok çok önemli. Denetim ekiplerimiz yapacakları denetimlerde bunlara hassasiyetle dikkat ediyor.
Okullarımızda gerekli tedbirler alındı. Öğrencilerimiz okullarına başladı. Orta risk grubunda yer almamız nedeniyle bütün sınıflarda ilkokul ortaokul ve liselerde eğitime başladık. Bu bizi çok sevindirdi. Çocuklarımız uzun süredir okullarına hasretlerdi ve yeterli eğitim imkânlarından istifade edemeyenler için de böyle bir uygulama gerçekten çok memnuniyet verici oldu. Eğer bu tedbirlere riayet etmezsek bu kısıtlamanın tekrar gündeme geleceğini söylemiştik. Aradaki fark nedir. Eğer Malatya'da biz bulunduğumuz orta risk grubunda vaka sayısı artış ve diğer etkenler nedeniyle yüksek risk grubuna yükselirsek nelerle karşılaşacağız.
Bir pazar günleri sokağa çıkma kısıtlaması gündeme tekrar gelecek. Şu anda sokağa çıkma yasağı hafta sonları için kaldırıldı. Ama eğer yüksek risk grubuna girersek bu kısıtlama tekrar gündeme gelecek. İkincisi, okullarımızda ara sınıflarda yani 5-6-7. sınıflar 9-10-11 sınıflar eğitimine tekrar devam edemeyecek. Okullarına gidemeyecek sadece 8 ve 12. sınıflar eğitim alabilecek ve ilkokullar eğitim alabilecek.
Diğer taraftan bazı tesisler için açılma izni verilmişti. Halı saha gibi tesislere, spor tesislerine, onların tekrar kapanması gündeme gelecek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın belirli saatlerde sokağa çıkabilmesi mümkündü bundan önce, bu kısıtlama kaldırıldı. Ama eğer yüksek risk grubuna gelirsek tekrar aynı kısıtlama gündeme gelecek, belirli saatlerde dışarıya çıkabilecekler. Dolayısıyla sosyal hayatımıza yönelik tekrar kısıtlayıcı tedbirler gündeme gelecek. Bu önümüzdeki hafta değil bir sonraki hafta ki yapılacak değerlendirmede bu risk grubuna girersek böyle olacak. O açıdan hem mağdur olan esnafımızın şimdiye kadar işletmelerini kapalı tutma nedeniyle, hem okuluna devam edemeyen çocuklarımızın eğitim imkânlarının sürdürülmesi açısından bunlar çok önemli.
Tüm vatandaşlarımıza bunu rica ediyoruz. Havaların iyi olması münasebetiyle çarşıda, sokaklarda, çok ciddi kalabalıklar meydana geliyor. Bu bizi gerçekten endişelendiriyor. Kalabalıklarda bulunduğumuz zaman biz kendimiz dikkat etsek bile başkalarının dikkat etmemesi sonucu hastalığı bize bulaşma riski oluşuyor. Yakın temas sonucu bu risk beliriyor. Diğer taraftan da İnsanların birbirlerine gidiş gelişleri taziye programları, cenazelere katılma oranının yoğun olması bu teması da arttırıyor.
Bir de şu hususa özellikle dikkat çekmek istiyorum. Aileler arası gidiş gelişlerde grup halinde hareket etmek çok riskli. Evlere gittiğiniz zaman kapalı mekânlarda mutlaka ziyaretlerde maske kullanmanız lazım. Evlerinizde yaşı büyük insanlarımız var. Büyüklerimiz var onların sağlığı çok önemli. Hastaneye düşmeler açısından bir de hastalığın bulaşma riskini arttırma açısından bu ziyaretleri lütfen ara verelim biraz daha erteleyelim sabırlı olalım.
Özellikle kadınlarımızdan rica ediyorum. Değişik adlar altında bir araya gelme, gün düzenleme gibi faaliyetlerden kesinlikle uzak dursunlar. Çünkü biz buna yakından şahit oluyoruz. Böyle bir organizasyon yapıldığı zaman 15-20 tane pozitif çıkıyor. Aynı yerde bulunmaktan dolayı kapalı mekânda kadınlarımız buna çok dikkat etsinler. Yine diğer vatandaşlarımız için de ortak kullanılan mekânlarda özellikle kahvehanelerde çay ocaklarında oturma kurallarına mesafe kurullarına lütfen riayet etsinler. Belirli mesafede oturmadıkları zaman yeme içme sırasında maskelerini çıkardıkları içinde hastalığın bulaşma riski ciddi şekilde artıyor.
Kontrollü normalleşme süreci adını verdiğimiz bu yeni süreçte İçişleri Bakanımızın Genelgesi ile yeni dinamik denetim sürecine de geçilmiş oldu. Bu sürecin özelliği de şu. Daha önceden kolluk güçlerimiz ağırlıklı olmak üzere polisimiz, jandarmamız ağırlıklı olmak üzere işyerleri, sokak, cadde kontrolleri yapıyorduk. Bundan sonraki süreçte bu denetim sürecine hem esnafımızı, hem sanayicilerimizi, işletme sahiplerimizi, hem diğer kamu kurumlarımızı, belediyelerimizi ve sivil toplum kuruluşlarımızı artık ortak ediyoruz. Dolayısıyla herkesin üzerine bir sorumluluk düşecek bundan sonra. İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde gıda üretim yerleri ile ilgili ayrı denetim ekipleri oluşturuyor. İl Sağlık Müdürlüğümüzde özellikle fazla çalışanın bulunduğu işyeri sahiplerinin bilgilendirilmesi rehberlik edilmesi için ve denetlenmesi için iş güvenliği uzmanları ile birlikte denetim ekipleri oluşturuluyor. Yine Milli Eğitim Müdürlüğümüzce eğitim veren okullarımızdaki denetimlerin yapılması için denetim ekipleri oluşturuluyor. Defterdarlık bünyesinde ayrı denetim ekipleri oluşturuluyor. Kamu kurumları ile birlikte özellikle Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz tarafından zabıtalarımızdan oluşan belediye denetim ekipleri oluşturuluyor. Diğer taraftan sivil toplum kuruluşlarımızın üyelerinin denetimi ve onlara rehberlik edilmesi açısından da odalarımız ayrı denetim ekipleri oluşturuyor. Yani bundan sonraki süreç denetim ağırlıklı, bilgilendirme ağırlıklı gidecek ve kurallara uyulması için vatandaşımızın bilinç düzeyinin yükseltilmesi için bunlar yoğun bir şekilde devam ettirilecek.
Bu denetim faaliyetleri sonucunda da esnafımızın iş yerlerimizin bu kuralları riayet edeceğine yürekten inanıyorum. Çünkü eğer biz bu kurallara riayet etmezsek, bu kısıtlamalar tekrar gündeme geleceği için hem biz üzülürüz, hem esnafımız üzülür, vatandaşımız üzülür ve hayatı kısıtlanmak zorunda kalan büyüklerimiz üzülür, eğitim alamayan çocuklarımız üzülür. Bunlara dikkat etmemiz lazım. En ufak bir ihmal veya kusur bu noktada bu sürecin sağlıklı yönetilmesi noktasında önümüze ciddi bir engel olarak karşımıza çıkar.
Malatya olarak biz bu mücadeleyi başından beri vatandaşlarımızla birlikte yapmaya çalışıyoruz. Tüm emniyet ekiplerimiz, Jandarma ekiplerimiz devamlı uyarılarda bulunuyorlar. Sokaklarda, caddelerde vatandaşlarımıza yönelik bu uyarılara lütfen dikkat edelim. Bunlar boşuna söylenen sözler değil.
Bu sürecin sağlıklı yönetilmesi içinde siz değerli basın mensuplarımız, tüm sivil toplum kuruluşlarımızın da vatandaşımızı gerektiği şekilde dikkatinin çekilmesi anlamında ciddi katkıları olacaktır.
Şunu hatırlatmak istiyorum. Esnafımız da, vatandaşlarımız da şöyle bir düşünce oluşmaması için bu alınan son kararlar ile kaldırılan kısıtlamalar ilan edildi. Ama daha önce alınan kısıtlamalarla ilgili olarak bir kaldırma kararı alınmadan kesinlikle kısıtlamaların devam edeceğini söyleyebilirim. Çünkü daha önce alınmış mesela eğlence mekanları ve gazinolar gibi işyerlerindeki faaliyetler, halen kasıtlı durumda bunlar açılamıyor. Nargile kafeler açılamıyor. Daha önce kısıtlama kararı almış diğer tedbirlerle ilgili olarak da aynen uygulamaya devam ediyoruz. Bu konuda yanılgıya düşmeyelim. Emniyetimiz, kolluk güçlerimiz de gerekli bilgilendirmeyi yapıyorlar esnafımıza. Bu çerçevede bunlara dikkat edersek, Bir de kafada oluşan sorularla ilgili lütfen yetkili yerlere müracaat etsinler. İçişleri Bakanlığı sıkça sorulan sorulara cevaplar şeklinde sosyal medyada yayınlıyor. Bizde ilan ediyoruz Valilik sitemizden. Dolayısıyla vatandaşımızın gerekli şekilde bilgilendirmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Henüz Yorum yok