Stresle Mücadele İçin 16 Tavsiye

Sağlıklı olmak için kronik stresten uzak bir hayat sürmeliyiz. Bilimsel görüşlere göre, sağlıklı kalmanın yolu hastalığı yaratan unsurlardan kaçınmakla mümkündür. Stresin bağışıklık sistemimiz üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi vardır. Bağışıklık sistemi, bedenin dinlenme ve uyku durumundaki işlevlerini kontrol eden parasempatik sinir sisteminin etkisi altında daha iyi çalışır. Oysa stres, sempatik sinir sistemini uyararak, bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini gerçekleştirir.

Stres ile mücadele etmekten yoksun insanlar bunun bedelini ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklarla öderler. Stresin oluşmasında çevrenin esaslı bir rolü vardır. Herkesin strese karşı toleransı farklıdır. Kişisel stres eşiğinizi aştığınız ve o konumda uzunca bir süre kaldığınızda, daha ciddi zihinsel ve fiziksel hastalıklar ortaya çıkabileceğini unutmayın.

BİR MİKTAR STRESE İHTİYACIMIZ VAR

Stresin kişiyi nasıl hasta ettiği; stresi yaratan olayların nasıl algılandığına, bu olaylarla kişinin nasıl baş etmeye çalıştığına bağlıdır. Bazı insanlar yalnızca gündelik yaşamın akışındaki küçük değişiklikleri, bazıları ise ağır birikmiş sorumlulukları stres olarak algılar.

Aslında bir miktar strese ihtiyacımız vardır. Belli oranlarda stres yaşamak bizi hayatta daha diri tutar. Günlük yaşamımızda stresten uzak kalmak mümkün değildir. Önemli olan bedenimize ve ruhumuza zarar verecek derecede stres yaşamamaktır. Bu yüzden maruz kaldığımız stresleri biriktirmeyerek, bedensel faaliyetlerle bedeni ve ruhsal durumumuzu sakinleştirerek stresi kontrol altına almalıyız.

Stresi azaltmak için bazı öneriler:

-Çalışma gününüze limitler koyun ve bu limitlere uyun.

-Gün içinde çalışmalarınıza zaman zaman ara verin ve eğer mümkünse temiz havaya çıkın.

-Kısa da olsa biraz yürüyüş sinirlerinizi yatıştıracaktır.

-Egzersiz yapmayı rutin bir hale getirin.

-Mutlaka bedensel aktivite yapın.

-Asansöre binmek yerine merdiven çıkmayı tercih edin.

-Esnek olun, gerilimden ve şiddetten sakının.

-Düzenli bedensel aktivite hem çalışmalarınızda verimli olmanıza hem de stresle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

-Doğal yiyecekler yemeyi bir alışkanlık haline getirin.

-Rafine şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

-Gerildiğinizi hissettiğiniz an size huzur veren bir müzik dinleyin.

-Espri gücünüzü geliştirin.

-Stresin nedenini ortaya çıkarmaya çalışın.

-Kokuların gücünden yararlanın. Size huzur veren doğal kokularla rahatlayın. (Örneğin: elma, limon, vanilya)

-Gevşeme tekniklerini deneyin ve meditasyon yapın.

-Stresinize neden olan sorunu veya sorunları belirlemeye ve çözüm üretmeye çalışın.

-Cinsel yaşamınızı düzene koyun.

-Gülmeyi unutmayın.

-Dost ve arkadaşlarınıza içinizi dökün.

-Stres ile başa çıkmakta zorlandığınızda bir psikoterapiste başvurun.

Stresle mücadele için:

1.  Gevşeme egzersizleri: Düzenli egzersiz yapmak, bedensel faaliyetleri tamamlayıcı bir unsurdur.

2.  Müzik dinlemek: Stres için özellikle dingin müzikler iyi gelir. Müzik, düzenli bir şekilde gözler kapalı olarak dinlenilirse, sağlığın harmonisi güçlendirilebilir.

3.  Zamanı doğru değerlendirmek: Zamanla yarışmak stresi açığa çıkartır. Belirli görevlerin verilen zamanda gerçekleştirilememesi stresi açığa çıkartan sebeplerin başında gelir.

4.  Doğadan gelen anti-stres maddeler: Ginseng, sarı kantaron, kava kava, kedi otu, oğul otu, lavanta, magnezyum, C vitamini, E vitamini ve selenyum vb.

5.  Sağlıklı beslenme: Mevsime uygun besin maddelerini tercih ediniz. Bunlar daha lezzetli, aromalı taze ürünlerdir. İyi beslenmenin temeli kaliteli gıda maddelerinden geçer.

6.  Ekolojik beslenme: Ekolojik tarımla elde edilmiş ve doğal ortamlarda yetiştirilmiş hayvanlardan elde edilen besinler aromatik ve daha lezzetli olup, vücudumuza daha az zararlı maddeler yükler ve bedenimizde kimyasal toksik artıklar bırakmazlar.

7.  Değerini koruyarak hazırlama: Kalitesi çok yüksek gıdalar bile tüketim öncesi ve sonrasında yanlış hazırlama biçimleri nedeniyle gerçek besin değerlerini kaybedebilir.

8.  Tempolu bedensel aktivite: Egzersiz yapmak için maraton koşucusu olmanıza gerek yok. Tempolu spor aktiviteleri örneğin jogging, yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek gibi sporlarla gerekli bedensel aktiviteleri sağlayabiliriz. Haftada en az yarım saatlik periyotlarla 2-3 seanslık aktiviteler planlamalısınız.

9.  Sinirleri güçlendirme: Yağ yapısında olan lesitin ve protein yapı maddesi olan glutamin amino asidi zihinsel performansı artıran maddelerdir. Beynin enerji metabolizması için B vitaminleri özellikle B1 vitamini önemlidir. B vitaminlerinin doğal kaynağı mayalı ürünlerdir.

10. Beyin egzersizi: Unutkanlığınıza fiske vurun. Tempolu egzersiz nasıl kalp ve kan dolaşımınızı sağlıklı tutuyorsa, sık ve düzenli beyin jimnastiği de zihni zinde ve genç tutar.

11. Bağışıklık sistemini güçlendirme: Bedenimizin enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan bağışıklık sistemi; timus, kemik iliği, lenf bezleri, lenf kanalları, lenf sıvısı, bademcik, karaciğer, dalak, kalın bağırsaklar ve apendiksten oluşur. Bu organların hepsinin beyinle sinirsel bağlantılıları vardır. Bağışıklık sistemimizle zihnimiz arasında doğrudan bir bağlantı olduğundan, stres bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Dayanıklı savunma sistemi, tüm hastalık yapıcı etkenlerin vücuda nüfuz etmesini önleyerek enfeksiyon oluşumunu engeller.

12. Ruhsal rahatlık: Henüz yeni bir bilim olan “psikolojik sinir bağışıklık bilimi”, sinir ve bağışıklık sistemleriyle ruhsal yaşam arasındaki etkileşimi inceler. Duyguları bastırma ve yoğun üzüntü bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını baskı altına alır, olumlu duygular savunma sistemini güçlendirir.

13. Bağırsak florası: Bağırsak florası bağışıklık sisteminin fonksiyonlarında esaslı bir rol oynamaktadır. İstenmeyen bakterilerin oluşması, yararlı bakterilerin eksik olması ya da mantar sayısında artış (ör: Candida albicans) bağışıklık sistemini zayıflatır.

14. Kaliteli uyku: Uyku, hayatımızda her şeyin düzene konduğu, bedenimizin tamir ve tedavi edildiği son derece önemli bir süreçtir. Uyku sağlıklı yaşam için son derece önemlidir. Uyku düzensizliğinin hücre yaşlanmasını hızlandırdığı kanıtlanmıştır.

15. Sinirli değil sihirli koku: Özel kokularla yapılan aroma terapinin stresle mücadelede önemli olduğu düşüncesi her geçen gün daha çok kabul görmektedir. Eski Mısır ve Yunan uygarlıklarında da kullanılan bu yöntemde ruhu ve vücudu rahatlatan kokularla, özel parfümler ve yağlarla uygulanır. Bunlarla masaj ve banyolar yapılır.

16. Yazı terapisi ve benzeri hobi edinmek: Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, yazı yazan ve yazılarında, kendilerinde travma etkisi yaratan önemli olayları anlatan ya da heyecanlarından bahseden insanların streslerini pozitif enerjiye dönüştürdükleri görülmüştür.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler