Sönmez ,Kablosuz Haberleşme Sistemleri İle İlgili Genel Bilgiler Aktardı

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez ,Kablosuz haberleşme sistemleri ile ilgili genel bilgiler aktardı. Kablosuz haberleşmenim son teknolojisi olan uydu sistemlerinin dünya ile haberleşmemizi ve ülke güvenliğini sağladığını, akabinde uzay teknolojilerinin yerlileşmesine katkı sağladığını dile getirdi.

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez konu hakkında şu açıklamalara yer verdi;

                Kablosuz haberleşme sistemlerinin son teknolojisi olan uydu sistemleri, dünya ile haberleşmemizi ve ülke güvenliğini sağlarken uzay teknolojilerinin yerlileşmesine katkı sağlıyor. 1994 yılında TÜRKSAT 1A ile başlayan uydu geliştirme faaliyetlerimiz şimdilerde TÜRKSAT 5A ile yeni bir ivme kazanacak.

                Türkiye, 1994 yılından itibaren uzaya toplamda 9 adet uydu göndermiş, biri hariç diğer 8’i aktif olarak kullanılmıştır. Bunlar, TÜRKSAT 1B, 1C, 2A, 3A, 4A ve 4B olmak üzere askeri amaçlı olarak da GÖKTÜRK 1 ve 2’dir. Şimdilerde TÜRKSAT 1B, 1C ve 2A teknolojileri itibari ile pasif konuma alınmış, mezarlık yörüngesi olarak adlandırılan bir yörüngede bekletilmekte olup görevlerini TÜRKSAT 3A/4A ve 4B ye devretmişlerdir. İlk uyduların, sesli iletişim teknolojisi ile daha hızlı erişim sağlanmasını gerçekleştirmek için kullanılmışsa da mobil teknolojilerde kullanılan baz istasyonlarının uydu haberleşmesi ile devam eden geliştirme süreci, televizyon kanallarının ve internet iletişiminin uydu alanına dahil edilmesi ile son halini almıştır. Kısaca özetlemek gerekirse 90’lı yılların ortalarında sadece büyükşehirlerde belli bir kesim uydu hizmetinden direk olarak faydalanırken 2020’li yıllarda köyünüzdeki evinizde kuracağınız bir çanak anten ve çözümleyicisi ile tüm bu teknolojilerden faydalanabilirsiniz. Milenyum çağında iletişim alanının kapsamının genişletilmesi ile artık bilgiye erişim için zaman ve mekân kavramının kalmadığı bir iletişim sağlanıyor. Önceki yıllarda kurumların ve akademisyenlerin erişim sağladığı bu son teknoloji, şimdi çiftçiye de destek sağlayarak doğru tarım ile daha çok verim almasını sağlayacaktır.

                GÖKTÜRK uyduları da askeri alanda dosta güven, düşmana korku vermeye devam edecek bir teknoloji ile hazırlandı. Yer ve sınır gözetleme faaliyetleri de dâhil olmak üzere askeri haberleşme kapsamını genişleten bir teknoloji kullanılmaktadır. Burada en uzak üs bölgesi dediğimiz bir sınır karakolundan, Afganistan’da ya da Bosna Hersek’te görev yapan askerlerimize kadar olan tüm bu coğrafyadaki haberleşme, komşularımızla karşılıklı sohbet ettiğimiz kadar hızlı ve kaliteli oldu.

Güvenlik kapsama alanını genişleten uydu teknolojisi, ülkenin tanıtımı için de önemli bir görev üstlendi. Dünya üzerindeki diğer ülkelerin, Türkiye’nin sosyokültürel yapısı, doğası, coğrafi konumu, gezilecek mekânları, turistik tatil alanları gibi birçok konuda bilgi sahibi olmasını sağladı. Öyle ki, önceki yıllarda ithal ettiğimiz dizileri seyrederken, şimdiler de biz dizi ihraç etmeye başladık. Ulusal kanalların diğer ülkelerde izlenmesi ile ülke dışında yaşayan vatandaşların ülkelerinden haber almaları sağlandı.

Şimdi yıl 2021 iken Türkiye yeni bir uydu hamlesine hazırlanıyor. TÜRKSAT 5A uydusu iki gün sonra 08.01.2021 tarihinde Türkiye saati ile 04:26’ da fırlatılacak. Ülkemiz için gerçekleşen bu yılın ilk teknoloji haberi ile birlikte bundan sonraki üretilecek uyduların da GÖKTÜRK uyduları gibi yerli bir uydu olacağını söylemek istiyorum. Dileğim, bu çalışmaların uzay araştırmaları konusunda da ülkemizde hızlanmasının sağlanması ile bilime katkıda bulunmasıdır.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

ÖNDER SÖNMEZ          

Kaynak:malatyagun

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler