İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil Malatya’da

İçişleri Bakanlığımız, kamu hizmetlerinin kaliteli, hızlı, verimli ve ekonomik bir şekilde sunulması, yönetimde katılımın sağlanması, bürokratik süreç ve işlemlerin azaltılarak vatandaş memnuniyetini esas alan yönetim anlayışının ortaya konulması amacıyla, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla başlatılan İzleme Değerlendirme Projesi’nin (İZDES) yereldeki çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla, Malatya'ya gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Vali Aydın Baruş'u makamında ziyaret ederek, Valilik Şeref Defterini imzaladı.

İZDES Çalışmaları kapsamında, İçişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki bürokratlar, İçişleri Bakanlığına bağlı birimler ile Valilik birimleri yetkililerinin katılımıyla, Valilik toplantı salonunda değerlendirme ve Koordinasyon toplantısı yapıldı.

Toplantının ardından yapılan basın açıklamasında ilk olarak söz alan Vali Baruş, “İçişleri Bakanlığımız tarafından yürütülen İzleme değerlendirme projesi kapsamında Sayın İçişleri Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil ve heyetini ilimizde ağırlıyoruz. Bu proje kapsamında ilimizde çalışma ziyareti gerçekleştiriliyor ve biraz önce de ilimizdeki İçişleri Bakanlığına bağlı tüm birim amirleriyle önemli bir değerlendirme toplantısı yaptık. 

Bu proje kapsamında yapılacak değerlendirmede İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarında yani illerdeki hizmetlerinin daha kaliteli ve verimli bir şekilde sunulması, bu hizmetlere yönelik vatandaş memnuniyetinin arttırılması bir de katılımcı yönetim anlayışının her kademede hâkim kılınması konuları üzerinde duruldu. Bu kapsamda  2019 yılında İçişleri bakanlığımıza bağlı idareler kapsamında verilen hizmetler ile ilgili kısaca bir bilgi vermek istiyorum. 2019 yılında nüfus ve vatandaşlık işleri olarak İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğümüzü, Battalgazi ve Yeşilyurt İlçe Nüfus Müdürlüklerimizi Matim İş Merkezinde yapılan tadilat neticesinde toplam 2270 metrekare alana sahip 4 katta yeni bir mekâna taşıdık. Şu anda vatandaşlarımız rahat bir ortamda nüfus, pasaport ve ehliyet hizmetlerini alıyorlar. Nüfus ve vatandaşlık işlem sayıları bakımından 2019 yılında gerçekleştirilen işlemlerde 2019 yılı başından bugüne kadar verilen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sayısı 162 bin 748,  41 bin 962 yeni sürücü belgesi, 10 bin 645 de pasaport düzenlenmiş. 

İçişleri Bakanlığımız hizmetleri arasında yer alan 112 Çağrı Merkezi Müdürlüğü ile ilgili bilgi veren Vali Baruş, yeni yapılan binasına taşınan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi ile şu anda 3 birimimiz çok rahat bir ortamda faaliyetlerine başladı.  

Göç ile ilgili konularda Geri Gönderme Merkezimiz var.  İlimizde yakalanan düzensiz göçmenlerin barındırıldığı 350 kapasiteli şu an 270 yabancının kaldığı Geri Gönderme Merkezimiz mevcut. 350 kapasiteli yeni Geri Gönderme Merkezi inşaatı halen devam ediyor. Bir de acil ihtiyaçlar için mevcut 2000 kapasiteli Geçici Geri Gönderme Merkezimiz var. Şu anda da orada 657 yabancı mevcudu var. 

Diğer taraftan emniyet hizmetlerimizin, güvenlik hizmetlerimizin elverişli ortamda teknik imkânları kullanarak verilmesine önem veriyoruz. Bu kapsamda ilimizde 287 noktada hizmet vermekte olan KGYS kameraları sayılarının yeni yapacak çalışmalarla birlikte arttırılmasını planlıyoruz. Kurulma çalışması devam eden 1564 KGYS kamerası var. Bunlar da tamamladıktan sonra ilimize suçlara yönelik, suçluları yakalamaya yönelik çok önemli avantajlar elde edeceğiz. Bir de bakanlığımızın çok önem verdiği bir konu vatandaş memnuniyeti; hizmetlerde vatandaşlarımızın dilek, sorun, şikâyetlerini tek bir masa etrafında Açık Kapı uygulaması kapsamında alınması. 2018 yılından başlayan bu uygulama ile bugüne kadar Malatya ilinde 4416 başvurumuz var, olumlu neticelenen 2793,  olumsuz neticelenen 1505 işlemi devam eden 122 başvurunuz var. 

Yine Valiliğimizce 2019 yılı içerisinde tüm ilçelerimizi ziyaret ettik. Buralarda Büyükşehir Belediyesinin ilgili kuruluşları, Kamu Kurumlarının İl Müdürleri, mahalle muhtarları, ilçe yöneticileri, ilçe belediye başkanlarının buluşmasını sağlıyoruz. Buradan mahallelerimizin, muhtarlarımızın sorunlarını dinliyoruz ve yerinde çözüm imkanı buluyoruz. Yine bu ziyaretlerimizde eğitim toplantıları gerçekleştiriyoruz, ilçelerdeki okul müdürleri, okul aile birliği başkanlarının katılımıyla okullarımızdaki herhangi bir sorunlarının olup olmadığı yönündeki düşüncelerini ve fikirlerini alıyoruz. Çözüm noktasında kendilerine katkı sağlıyoruz. İlçede devam eden yatırımları yerinde inceliyor, esnaf ziyaretleri gerçekleştiriyoruz.

Önem verdiğimiz konulardan birisi de muhtarlarımızın ziyaret edilmesi. Bugüne kadar 2019 yılında 51 mahalle muhtarı tarafımdan ziyaret edildi. Özellikle İl Emniyet Müdürü ve güvenlikten sorumlu amirlerimizle birlikte muhtarları ziyaret ediyoruz. Huzur ve güvenliğimiz en önem verdiğimiz konu bu anlamda da bu muhtar ziyaretlerimizde çok önemli kazanımlar elde ediyoruz. Gerek mahalle hakkında bilgi sahibi olunmasında gerekse çözüm noktasında bu kazanımlar bizim için memnuniyet verici oluyor. 

Yine okullarımıza ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Haftada iki okulumuz olmak üzere 2019 yılında şu ana kadar 18 okulumuzu ziyaret ettik. Burada da öğretmen toplantıları, sınıf ziyaretleri gerçekleştirerek okulların sorunları noktasında önemli tespitler gerçekleştirdik. İlimizin eğitimine nasıl daha fazla katkı sağlayabiliriz bunu amaçlıyoruz.

Haftalık olarak halk günü toplantıları düzenliyoruz. Burada vatandaşlarımızın birebir sorunlarını ilk elden iletmesi yönünde uygulamamız var. 2019 yılında 44 toplantı düzenleyerek 1549 vatandaşımızla direkt görüşme gerçekleştirdik.

İzdes projesi kapsamında yapılan ziyaretinizin gerek vatandaşa yönelik uygulamalar, gerek katılımcı yönetim anlayışının benimsenmesi, gerekse İçişleri Bakanlığımıza bağlı birimlerinin verdiği hizmetlerin etkin ve verimli hale getirilmesinin bize çok önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum ” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Düzenlenen basın toplantısında İZDES projesi hakkında bilgi vererek, bakanlık çalışmalarını yerinde görmek için kente geldiğini söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, “ Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada uzun süredir terörle mücadelede büyük çaba gösterdiğini ve çok büyük bedeller ödediğini, son 3 yıl içerisinde önemli mesafe kat ettiklerini söyledi. Terör örgütlerinin bölgedeki eylem kapasitesinin büyük ölçüde etkisiz hale getirildiğini dile getiren İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, "PKK, DEAŞ vesaire bütün diğer terör örgütleri topyekün eylem yapamaz hale geldi çok şükür. Burada İçişleri Bakanlığı yüksek bir kapasite ortaya koydu. Bu kapasite daha çok Doğu ve Güneydoğu'daki ilgili riskli alanlarda terör örgütünün konuşlandığı alanlarda bir operasyon kapasitesi oluşturuldu" dedi.

Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde yurt içi ve dışında yaklaşık 7 bin teröristin etkisiz hale getirildiğini belirten Bakan Yardımcısı Erdil, bu süreçte bin 115 teröristin ise 500'ü ikna edilmek suretiyle ele geçirildiğini söyledi. PKK terör örgütünün büyük ölçüde çökertildiğini ifade eden İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, şu an bölgede yaklaşık 500 teröristin olduğunu öngördüklerini de kaydetti. Bakan Yardımcısı Erdil, "40 yıllık mücadele sürecinin en alt rakamı. Artık terör örgütü psikolojik bir dağılma ve çözülme sürecinde. Kritik bir noktadayız, yeni bir evreye geçiyoruz terörle ilgili mücadelede" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, terörle mücadelede operasyonların terör tamamen etkisiz hale getirilinceye kadar aynı azim ve kararlılıkla devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye'deki göç konusuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, Türkiye'nin düzensiz göçü kontrol altına aldığını ifade etti. İllerde yer alan geri gönderme merkezlerinin yoğun bir şekilde çalıştığını söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, "Ülkede bulunan yaklaşık 3,6 milyon Suriye'den gelen göçmenin uluslararası koruma statüsünde büyük ölçüde uyum çalışmaları sürüyor. Bunların iş gücüne katılmaları, barınma hizmetleri, eğitim ve sağlık hizmetlerini Türkiye büyük bir titizlikle ve disiplin içinde sürdürüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli sorunlarından birisinin de trafik güvenliği konusu olduğunu ifade eden İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, bakanlık olarak aldıkları önlem ve uygulamalar kapsamında ölümcül kaza oranlarında yüzde 26'lık bir iyileşme yaşandığını söyledi. 2018-2019 yıllarını karşılaştırdıklarında oranlarda düşüş yaşandığını belirterek, trafik güvenliğinde uluslararası standartlara yakın bir noktaya geldiklerini de dile getirdi.

Uyuşturucu ile ilgili mücadelede de önemli bir noktada olduklarını söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, özellikle terör örgütlerine finansal destek sağlayan bir araç olarak kullanılan uyuşturucu ticaretiyle de tüm yurtta etkin bir mücadele sergilendiğini belirtti. Türkiye'nin bir yılda yakaladığı uyuşturucu maddenin 30 Avrupa ülkesinin ele geçirdiği uyuşturucudan 2 kat daha fazla olduğunu aktararak, bu konuda çalışmalarının süreceğini söyledi.

Malatya'ya gelme amaçları olan 'İzleme-Değerlendirme' projesi ile ilgili de bilgi veren İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdil, proje kapsamında merkez ile taşra arasındaki iletişim ilişkilerinin daha zenginleştirilmesinin amaçlandığını ifade etti. Ayrıca bu toplantılarla birlikte taşradaki illerde yaptıkları değerlendirmeleri ve önerileri kurumsal disiplin içerisinde raporlaştırılacağı” bilgilerini paylaştı.

Toplantı sonrası Bakan Yardımcısı Erdil, Vali Baruş ile beraber 2016 yılı Ağustos ayında Elazığ Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan Yusuf Kenan Mutlu’nun Eşi Nahide Mutlu’yu il merkezindeki evlerinde ziyaret etti. 

Malatya’daki programı kapsamında Sivil Toplum Kuruluşları ile Valilik Toplantı Salonunda İZDES Değerlendirme Toplantısı düzenleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil son olarak şehir merkezinde esnaf ziyaretlerinde bulunarak esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler