Başkan Gürkan, Tbb Toplantısında Deprem İle İlgili Bir Sunum Yaptı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), İçişleri Bakanlığı ve Japonya Ulusal Afet Yönetim Kurumu (JICA) işbirliğinde belediyelerde deprem ve diğer doğal afetler konusunda yapılan çalışmaları değerlendirmek amacıyla “Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı” düzenledi.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’nun katıldığı programa Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da birer konuşma yaparak görüşlerini ve çalışmalarını aktardı.
Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen, 'Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı' İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun konuşmalarıyla başladı.
JICA Uzmanı Dr. Shoji Hasegawa afet riski azaltmada Japonya tecrübesini katılımcılarla paylaştı.
AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’nun moderatörlük yaptığı oturumda belediyelerin tecrübelerine yer verildi.
Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen bu toplantının faydalı olduğuna dikkat çeken Başkan Gürkan; “Gerçekleştirilen bu toplantıda, yaşadığımız son depremler sonrasında tüm paydaşlar olarak ders çıkaracağımız, üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yapacağımız gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Afet Riski Azaltma ve Deprem Toplantısı' nda, 24 Ocak 2020 tarihinde Merkezi Elazığ Sivrice olan ve Malatya'da da yoğun bir şekilde hissedilen deprem sonrasında, yapılan çalışmaları hakkında sunum eşliğinde bilgiler aktardı.
Başkan Gürkan, “Ülkemiz hareketli fay hatları üzerinde bulunmaktadır. AFAD Başkanımızın sunumunda yıllık irili-ufaklı 22 binin üzerinde depremin olduğunu ifade ettiler. Bu da ülke olarak coğrafi sınırlarımız içerisinde ne kadar yüksek ölçüde deprem ve deprem riski içerisinde olduğumuzu gösteriyor.
24 Ocak 2020 tarihinde Malatya’da yaşamış olduğumuz deprem ve sonrasında yaşanan süreci ve sıkıntıları sizlerle paylaşacağız. Burada anlatacaklarımız umarım herkes için önemli ve faydalı olur. Yaşadığımız 24 Ocak depremi, Malatya depremleri arasında önemli depremlerden bir tanesidir.
Malatya’da 1964 yılından 2020 yılına kadar 5 ve üzerinde yine 6 büyük deprem yaşanmıştır.
Bunlar sırasıyla,
1964 Depremi : 6.0 (Malatya)
1986 Depremi : 5.8 (Sürgü - Doğanşehir)
1986 Depremi : 5.6 (Doğanşehir)
2003 Depremi : 5.7 (Pütürge - Doğanyol)
2005 Depremi : 5.3 (Pütürge)
2020 Depremi : 6.8 (Elazığ Sivrice, Pütürge, Doğanyol, Kale) bir deprem yaşadık. Malatya şehir merkezinde böyle tedirgin olacak olumsuz bir hadise yaşamamıştı, bu deprem gerçekten Malatya’da tedirginlik kat sayısında olumsuz şekilde yükseltti.
24 Ocak 20.55'te Malatya’da bir deprem yaşadık. Deprem esnasında Akçadağ ilçemizde bulunuyorduk. Biz Akçadağ ilçemizden ayrılıyorduk. Deprem oldu dediler. Malatya’ya doğru yolumuza devam ederken Valimiz ile bir telefon görüşmemiz oldu. Nerede buluşalım, kriz masasını nerede oluşturuyoruz görüşmemiz oldu. Valimizle ve diğer paydaşlarla Valilikte buluşma noktasında anlaştıktan sonra, biz şehre gelirken, şehirdeki herkes aşağı inmiş ve trafik hareketli bir şekilde olduğunu gördük. Herkes dışarıdaydı. Daha sonra Valiliğe vardık.
Bizim görüşmelerimiz devam ederken Arama Kurtarma ekibimizi Doğanyol Merkeze gitmeleri talimatını verdik. Biz Malatya olarak depremi çok iyi yönettik. Biz esasında kar ve kış ile ilgili mücadele için her ilçemize ve ilçelerimizin belirli yerlerine iş makinelerimiz hazır kıta bekliyordu.
Büyükşehir Belediyesi olarak deprem sonrası Sayın Valimizle, İlçe Kaymakamlarımızla, Belediye Başkanlarımız ve muhtarlarımızla görüşerek görevli personellerimizi hemen depremin yaşandığı bölgelere yönlendirerek depreme anında müdahale edip can kayıplarının çok fazla olmaması için yoğun bir çaba harcadık. Saat 20.55’te 6.8 şiddetinde yüksek bir deprem yaşamışsanız ve saat gece 23.00’te de enkaz altında da hiçbir canlı bırakmamışsanız, bu oradaki organizasyonunda, kolektif çalışmanın en güzel örneğidir.
Valiliğimiz, AFAD yetkililerimiz, Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyelerimiz ve Kaymakamlıklarımızın bu noktadaki en güzel kolektif çalışmalarıdır.
Depremin hemen ardından, Büyükşehir Belediyemize ait tüm sosyal tesislerimiz, market şubelerimiz, zabıta karakollarımız, otogarlar, semt konakları, spor salonları ve konferans salonlarının kapıları açılarak gece boyunca vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur.
Ayrıca deprem bölgelerinde 17 bin 623 vatandaşımıza çorba, yemek, çay ve su ikramı yapılmıştır.
Özellikle fazla yıkımı olan Doğanyol ve Pütürge ilçelerimize belediye otobüslerimizi çıkararak, oradaki vatandaşlarımızın şehir merkezinde sosyal konutlar ve otellere gelmeleri noktasında talimat verdik.
Saat gece 01.00 gibi Sayın İçişleri, Sağlık Bakanımız ve Çevre Şehircilik Bakanımız deprem bölgesine geldiler. Depremin üzerinden 24 saat geçmeden Sayın Cumhurbaşkanımız Doğanyol ilçemize gelerek devletin gücünü ve ağırlığını orada hissettirdi” şeklinde konuştu.
Başkan Gürkan ayrıca Büyükşehir Belediyesi Deprem önleme faaliyetleri Afet Riskini azaltmaya yönelik öneriler hakkında katılımcılara bilgi sundu.
Henüz Yorum yok