29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Malatya’mıza ve Büyük Türk Milletine Kutlu Olsun

Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kuruluşunun 97. yılı kutlamaları kapsamında, Malatya Valiliğinde tebrikat töreni düzenlendi.

 

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Aydın Baruş tebrikleri kabul etti. Törene 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selami Arslan, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan, Vali Yardımcıları, kurum müdürleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı. 

 

Vali Aydın Baruş törende yaptığı konuşmasında, “Bugün büyük bir gün, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’inci yıldönümü, bugün tarihi bir yıldönümünü kutlamanın büyük coşkusu ve gururu içerisindeyiz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Malatya’mıza ve büyük Türk Milletine kutlu olsun.

Anadolu’yu bin yıldır canları ve kanları karşılığında vatan edinmiş aziz Milletimiz, 1918 yılının sonundan itibaren Birinci Dünya Savaşı’nın galip güçleri tarafından esaret altına alınmak üzere dört bir taraftan saldırıya uğramış ve Türk’ün adı bu topraklardan ebediyen silinmek istenmiştir.

Binlerce yıllık tarihi boyunca, başka güçlerin kendi iradesi üzerindeki tasallutunu asla kabul etmeyen ve varlığını daima bağımsız bir devlet uğruna adamış olan aziz milletimiz, “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla 19 Mayıs 1919 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlattığı İstiklal Savaşı’yla dünyanın en güçlü devletlerine meydan okumuştur.

Yıllarca süren Balkan Harbi ve Birinci Cihan Savaşı’nın getirdiği yorgunluk, yokluk ve imkânsızlıklar içerisinde bu mücadeleyi başlatan aziz milletimiz, zillet altında yaşamaktansa ölümün yeğ olduğu şuuruyla eşsiz bir kıyam başlattı.

Milletimiz şunu çok iyi biliyordu ki; üzerinde şeref, haysiyet ve namusuyla yaşamanın mümkün olmadığı, ay yıldızlı al bayrağının gökyüzünde özgürce dalgalanmadığı, ezan sedalarının beş vakit minarelerinden okunmadığı bir toprak vatan değildir.

30 Ağustos 1922’de, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığında şanlı ordumuzun büyük bir zaferiyle neticelenen Kurtuluş Mücadelemiz, bu mücadelenin milletimize kazandırdığı birlik ve beraberlik ruhuyla kurulan ve milli iradeyi esas alan yeni bir devletin müjdecisi olmuştur.

 

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin Cumhuriyeti ilanıyla, Anadolu ve Rumeli topraklarında yepyeni ve bağımsız bir devlet doğmuştur. Bu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir.

 

29 Ekim 1923, geri kalmış gördüğü toplumları egemenliği altında yönetme ayrıcalığına sahip olduğunu düşünen sömürgeci güçlere karşı, karakteri bağımsızlık ve özgürlük olan büyük bir milletin verdiği tarihi bir cevaptır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, umutsuzluk içerisinde kurtuluş ümidi bekleyen dünyanın mazlum milletlerinin sömürgeci ve mandacı güçlere karşı verdiği istiklal mücadelelerine de yol gösterici olmuştur.

Cumhuriyetin ilan edilişiyle, siyasi alanda kazandığı zaferin, ekonomik ve sosyal alanlarda da kazanılması gerektiğinin bilincinde olan milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlattığı kalkınma hamlesini bugünlere taşıyarak, 97 yıl sonra Türkiye’yi dünyanın önemli güçlerinden biri haline getirmiştir.

Cumhuriyetimizin 97 yıllık tarihine baktığımızda; yıllarca süren savaşlarla harap olmuş, genç ve eğitimli nüfusunun büyük çoğunluğunu yitirmiş bir milletin hep birlikte nasıl ayağa kalktığını görüyoruz.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler