Malatya'da Çevre Duyarlı Projeler Üretiliyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, MASKİ Genel Müdürlüğü AB’nin Belediyelere yönelik Yenilenebilir Enerji ve enerji verimliliği kapsamında AB hibe programı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Güneş Enerji Santralini yerinde inceledi.

İnceleme gezisi sırasında GES projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktaran MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, “Malatya için son derece stratejik bir tesis olan Atıksu Arıtma Tesisi 2002 yılında 184 dönüm arazi üzerine tesis edilmiş olan tesis ilk etapta 750 bin nüfusun ihtiyacını karşılayabilecek bir tesis. Tesisin maksimum kapasitesi ise 1 milyon 200 bindir. Tesisiminiz en önemli girdi ihtiyacı enerji. AB destekli proje ile 1 MW bir tesis kuruldu. Bu projemizde AB’nin 853 bin Euro’luk bir desteği oldu. Yaklaşık 160 bin Euro kendi öz kaynağımızla destekledik bu projeyi. Tesisimizde gerekli arıtma işlemleri yapıldıktan sonra çıkan su Karakaya baraj gölüne deşarj ediliyor. Yerleşim noktalarından geçtiğinden dolayı yeni hazırlamış olduğumuz bir projeyle bunu barajın uç noktalarına taşımayı hedefledik. Bununla ilgili olarak yetkililerle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde bunun öncelikli bir proje olduğunu belirttik. AB yenilenebilir enerjiden dolayı bize vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

ARITMA TESİSİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU ENERJİYİ ÜRETECEĞİZ

2002 yılında temeli atılan ve 2004 yılında tamamlanan bu tesisin Almanya’dan sağlanan kredi finansmanı ile yapıldığını belirten Başkan Gürkan ise yaptığı konuşmada, “MASKİ Genel Müdürümüzün de ifade ettiği gibi tesisin enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji ile karşılanması noktasında yapmış olduğumuz proje kapsamı içerisinde 1 MW bir GES santrali kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Ayrıca tesisin ihtiyaç duyduğu enerji miktarının çevreye duyarlı enerji ile üretilebilmesi için MASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından 55 dönüm yer ihdas edilerek orada da yenilenebilir enerji anlamında tesis kurulması amaçlanmaktadır. O alanda tamamlandığı zaman enerji ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Ayrıca tesisimizde yapılan arıtım sonucunda Karakaya Baraj gölüne kapalı sistem ile deşarj edilmesi için hazırlanan proje şu anda görüşme aşamasında. Uygun görüşlerin alınmasının akabinde ve uygun kredi temini gerçekleştirildikten sonra bu alandaki deşarj çalışmalarımızı da tamamlamış oluruz. Yapılacak olan son çalışmalarla birlikte bu tesisimiz tamamlanmış olacak. Bir taraftan kendi enerjisini üreten bir tesis bir taraftan da çevreye duyarlı bir tesis hüviyetine kavuşmuş olacaktır. Sayın büyükelçimize bu talepleri iletirken bize yardımcı olacağına olan inancımız tamdır. Sayın Büyükelçimizle iki gün içerisinde çok güzel ve sıcak bir ortam oluştu. Kendilerine ilgilerinden dolayı teşekkür ediyor bir kez daha Malatya’ya hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu. 

MALATYA’YI YAKINDAN TANIMA FIRSATI BULDUM

Kendilerine gösterilen misafirperverlik ve konukseverlikten dolayı teşekkür eden Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Malatya’ya ilk kez geliyorum. Malatya hakkında pek fazla bir malumatım bulunmamakta. Malatya’yı yakından tanıma fırsatı buldum. Malatya’nın tarihini, dününü, bugününü, geleceğe ilişkin projelerini duymak yerinde incelemek ve bunlar hakkında malumat edinme fırsatımız oldu. Bu tesis hem su arıtımında hem de bunu çevreye duyarlı bir şekilde yenilenebilir bir enerji ile yapılıyor olması anlamında oldukça önemli. Bu tesisin şehre kazandırılması AB ile Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilmiş olması bizim için mutluluk ve gurur verici. Bu tesisi yerinde görmek, maksadını yerinde gördükten sonra gerekli değerlendirmelerin yapılması ve planlanan projelerin ne kadar hayati öneme haiz olduklarını ilgili makamlara iletilmesi noktasında gerekli desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler