‘Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma Ve Sektörün Geleceği’ Çalıştayı Yapıldı

Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) programı dâhilinde Malatya’da yapılacak olan “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu çalıştay İnönü Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) programı dâhilinde Malatya’da yapılacak olan “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu çalıştay İnönü Üniversitesinde gerçekleştirildi.  

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan çalıştay açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

“ Biz şehrimizin kimlikli olmasından yanayız. Malatya’mızın kimliği, medeniyeti inkişaf eden ve destan şehri olarak kimliğimiz kalacak. Tekstil noktasında ve diğer sektörlerle ilgili ileri adım atan bir şehir olması noktasındaki emin adımlarla yürüyüşümüz devam edecek. Malatya’da sanayi olgusuna baktığımızda Arapgir’de 1830 yılında mensucat sanayi olduğunu görüyoruz. İlk defa mensucat sanayinin Arapgir’de kurulduğunu, İstanbul’a, saraya ve diğer yerlere satıldığını ve ihraç edildiğini görüyoruz. Malatya’da o dönemde fırat kenarında pamuk yetişirdi. Daha sonrasında dut ağaçlarının bol olması nedeniyle ipeğin üretilmesi ve boyanması Malatya’da bir kültür oluşturdu. Biz buna mensucat kültürü dedik. Bu kültür 1830’larda sanayi mantığıyla organize bir şekilde başladı fakat 1930’lara geldiğimizde yine Türkiye’deki mensucat fabrikalarından Malatya Sümerbank fabrikasının yapıldığını görüyoruz. Kendi elektriğini üreten ve kendi bölgesinden hammaddesini karşılayan bir fabrika olarak karşımıza çıkıyor. Malatya’daki tekstil sektörüne geçmişten baktığınızda bu tür gelişmesi görüyoruz. Yani bir kültür olmadığı zaman orada temayüz etme, terakki etme olmaz. Dolayısıyla bu kültürlere sahip çıkmamız lazım. 

Yeşil mutabakat dediğimiz diğer sektörlerle birlikte şu anda dünyamızın karşı karşıya kaldığı küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili biz sektörel bazda neler yapabiliriz anlayışının hâkim olduğu bir çalıştay gerçekleştirilecek. Tekstille ilgili ve sanayimizin diğer sektörleriyle ilgili yeşil mutabakat hakikaten önemlidir. Özellikle sanayicilerimiz belki ilk etapta bir masrafları olacaktır ama biyolojik arıtmanın yanında kimyasal arıtmanın da diğer teknik arıtmalar varsa onlarında yapılması lazım. Sektörel bazda ve üretim anlamında fabrikalar özelinde de onlarında kendileriyle ilgili gerekli tedbirleri almaları gerekir diye düşünüyorum. Özellikle yeşil mutabakat noktasında özel sektörlerimizin dünyamızın geleceği açısından da ülkemizin geleceği açısında da bu mutabakatı sağlaması lazım. 

Malatya tekstil sektöründe geçtiğimiz tarihi süreç içerisinde aldığı bilgi birikimiyle belirli bir safhaya gelmiştir. Bunu ileriye de götürmemiz lazım. İleriye götürmemizde markalaşma olgusu da çok önemlidir. Neticede markalaşmak standartlaşma anlamındadır yani herkes tarafından kabul edilen, tercih edilen, beğenilen anlamındadır. O standart Türkiye ve dünya geneline teşmil edildiği takdirde dünyada aranan mamul ve aranan ürünler haline gelirsiniz. Bunun için bir geçmiş gerekiyor. Aynı zamanda ARGE gerekiyor ve onunda standartlaştırılması, ürünün bozulmaması noktasında da ürün üretim ahlakının da geliştirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çalıştayı düzenleyen başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, ilgililere ve ev sahipliği yapan İnönü Üniversitemize teşekkür ediyorum ” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise yaptığı konuşmada, “Eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu’nun en önemli kavşak noktalarından birinde bulunan tarihte olduğu gibi günümüzde de medeniyetleri buluşturan Anadolu tarihinin zenginliğini yansıtan Malatya’da sizlerle bir araya gelmekten son derece memnunum. 

Bakanlık olarak 2021 yılında başlattığımız SANTEK programı çerçevesinde Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği temasıyla bugün Malatya’da bir araya gelerek sektörü her yönüyle ele almayı hedefledik. Malatya sanayi siciline kayıtlı yaklaşık 1300 sanayi işletmesinin yüzde 16’sı hazır giyim ve tekstil sektöründe faaliyet göstermekte. Toplam istihdamın da yüzde 62’si tekstil ve hazır giyim sektöründedir. Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli hazır giyim markaları için Malatya Organize Sanayi Bölgelerinde üretim yapılabilmekte. Malatya’da etüt çalışmaları devam eden Sivas-Malatya ve Malatya-Elazığ hızlı tren projeleriyle sanayi ve lojistik alanlarımız daha da büyüyecektir. Bununla birlikte Malatya’yı saran karayolu ağının yeni çalışmaları da Malatya’yı daha ulaşılabilir hale getirecek. Sanayi ve teknolojideki yeni yatırımlara ulaşma imkânı sağlayacaktır.

Malatya sadece Malatya değil İstanbul’daki tekstil sektörü de Malatyalıların elinde. Büyük tekstilcilerimiz, Dünya çapındaki tekstilcilerimiz ağırlıklı Malatyalı. Malatya’nın böyle büyük bir kültürü var. Malatya’da da İstanbul’da olduğu gibi Malatya’nın kendisinde de 6. Bölge olmasından dolayı bu sektörün çok daha yaygın ve etkin olarak burada bulunmasını çok arzu ederiz. Malatya 6. Bölge teşviklerinden en iyi şekilde istifade eden en iyi teşvikleri alan şehir. Batıya en yakın şehir bu nimeti iyi değerlendirmek lazım” dedi. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler