Çalık: “Destekler Esnafımızdaki Pandemi Hasarına İlaç Olacak”

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Malatya’da vakıf kiracısı olan 245 esnafa 2021 yılında kira artışı yapılmayacak. Kira desteği ve vergi indirimlerinin uzatılması da esnafımızdaki pandemi hasarına ilaç olacaktır” dedi.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Malatya’da vakıf kiracısı olan 245 esnafa 2021 yılında kira artışı yapılmayacak. Kira desteği ve vergi indirimlerinin uzatılması da esnafımızdaki pandemi hasarına ilaç olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kira ve gelir kaybı desteği açıklamaları ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün kiracısı olan esnaf ve sanatkârlara destek için 2021 yılında zam yapmayacağı kararını Malatya’daki esnaflar sevinçle karşıladı.

Milletvekili Çalık, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Kenan Doğan, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanvekili Orhan Özbek ile birlikte Malatya’nın Battalgazi ilçesinde Vakıf İş Hanındaki esnafları ziyaret etti.

Malatya’daki 245 vakıf kiracısına müjde

Çalık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaf ve sanatkarlar için başlatmış olduğu destek uygulamasına Vakıflar Genel Müdürlüğünün de dahil olduğunu söyledi. Kentte mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmazları kiralayan 245 esnafa 2021 yılı boyunca zam yapılmayacağını belirterek, “Esnafımızın ortak çağrısı 2021 yılı için kira artışı yapılmaması yönündeydi. Vakıf kiracılarımızın bu durumunu Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a ilettik. Vakıf İş Hanımızdaki esnaflarımız için elimizden geleni yaptık” dedi.

Bakan Ersoy: “Çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu bize”

Milletvekili Çalık, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir telefon görüşmesi yaparak, esnaf adına teşekkür etti. Bakan Ersoy, dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, “Bizde elimizden geldiği kadar hızlı bir şekilde destek olmaya çalışıyoruz. Önemli olan bu süreci en az hasarla başta Türkiye olarak atlatmamız. Çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu bize. Herkese başarılar diliyorum, yeni yıllarını tebrik ediyorum, hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Esnafımıza hibe ve kira yardımı başvuruları başladı”

Çalık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği esnaf ve sanatkârlar ile gerçek tacirlere yönelik kira ve hibe destek başvurularının e-devlet üzerinden 30 Aralık 2020 tarihi itibariyle alınmaya başlandığını belirterek, “Küçük esnafımıza aylık bin lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği verilecek. İşyerleri kira olan büyükşehirlerdeki esnafımıza üç ayda toplam 2 bin 250 lira, diğer illerimizde toplamda bin 500 lira kira desteği ödenecek” diye konuştu.

“Bizler her zaman esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olduk”

Çalık, “Esnaf ve sanatkarlar yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli krediler ile desteklendi. 2020'de, geçen yıllardan devirler hariç 962 bin 302 esnaf ve sanatkara toplam 40,3 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırıldı. Faiz indirimli kredilerin toplam bakiyesi 66,8 milyar lirayı geçti. Halkbank tarafından ilimizde 7 bin 320 esnafımıza 50 bin liraya kadar faizsiz deprem kredisi, 3 bin 500’e yakın esnafımıza ise pandemi destek kredisi verildi. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi çerçevesinde, 25 bin liraya kadar limitli, 36 aya kadar vadeli, yıllık yüzde 4,5 faiz oranlı, 6 aya kadar ödemesiz uygulanabilen kredi imkanından 751 bin 721 esnaf ve sanatkar yararlanırken, toplamda 18,6 milyar lira tutarında kredi kullandırıldı. Esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi geri ödemelerinde 5,8 milyar lira kredi taksiti ertelendi. Kredi ve kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş borçlar için de yapılandırma imkanı sağlandı ve bu kapsamda yaklaşık 30 bin esnafın toplam 650 milyon lira tutarındaki gecikmiş borcu yapılandırıldı. Salgından etkilenen sektörlerde esnafın mücbir sebep kapsamında muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primleri ertelendi. Pek çok faaliyet alanında KDV yüzde 18’den yüzde 8’e, yüzde 8’den yüzde 1’e çekildi. İşyeri kiralamalarında stopaj yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülürken, istihdamın korunması kaydı ile “İşe Devam Kredi Desteği” paketi ve kısa çalışma ödeneği sayesinde maaş desteği sağlandı. Bizler her zaman esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olduk” şeklinde konuştu.

“Milletvekilimiz bu işle bizzat ilgilendi”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise hükümetin, devletin her zaman vatandaşın yanında olduğunu ifade ederek, “Özellikle pandemi sürecinde gerek merkezi hükümet gerek yerel yönetimler gerekse de sivil toplum kuruluşları arzulanan dayanışmayı göstererek, vatandaşın yanında oldular, olmaya da devam ediyorlar. Bu süreçte özellikle vatandaşımızın taleplerini milletvekillerimiz vasıtasıyla merkezi hükümetimize iletmiş olduk. Hükümetimiz, hangi talebimizi götürdüysek başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ellerinden gelen desteği vatandaşlarımıza yansıttılar” diye konuştu. Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren de “Bizleri destekleyen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Taleplerimizle ilgilenip, bizlere yardımcı oluyorlar” dedi. Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanvekili Orhan Özbek ise her zaman kendilerine destek veren AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a teşekkür ederek, “Milletvekilimiz bu işle bizzat ilgilendi. Taleplerimizi de birebir bakanlarımıza iletiyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler